Sıkça Sorulan Sorular

Sık sık ağız ve diş sağlığı hakkında sorular ve cevapları bulabilirsiniz. Dilerseniz doktorlarımıza ücretsiz olarak danışabilirsiniz.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Bilgelik dişleri nelerdir?

Bunlar ağzının arkasından çıkan son dişler. Normalde, 17-25 yaşları arasında patlarlar. Ancak, daha sonra kendi yolunu bulmak, kimi hiç patlak.

Evrim sayesinde, daha küçük çenelerin gururlu mülkiyetine dönüşüyoruz; ne yazık ki dişlerimiz tam olarak ayak uydurmuyor. Çenelerimizin çoğunda sadece 28 diş için yer var, ancak 32 tane olabilir.

Temel olarak, bu, bilgelik dişleri olan son dişlerin, yeterli yer kalmazsa gidecek hiçbir yeri olmadığı anlamına gelir.

Dişeti hastalığı önlemek için en iyi yolu nedir?

Diş ipi, diş fırçalama ve düzenli profesyonel temizlik ile plakların dikkatli bir şekilde çıkarılması, diş eti hastalığı riskinizi en aza indirecektir.

Bununla birlikte, stres, diyabet, genetik, sigara ve hamilelik gibi diş etlerinizin sağlığını etkileyebilecek başka faktörler de vardır.

Dişlerimi fırçalamayı görmezden gelirsem ne olur?

Plak ve taş biriktikçe periodontal hastalık devam eder. Dişlerin etrafındaki destekleyici dokular (diş etleri, periodontal bağlar, kemik) kaybolur.

Ek plak tutan Periodontal cepler oluşur. Ağız kokusu genellikle bu duruma eşlik eder. Dişleri destekleyen kemik kaybolduktan sonra, cerrahi müdahale olmadan yeniden büyümeyecektir.

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalığa plakta bulunan bakteriler neden olur. Plak düzenli olarak çıkarılmazsa, taş veya tartar adı verilen kaba, gözenekli bir tortuya kalsifiye olur. Tartar içindeki bakteriyel metabolizma ürünleri diş etlerini tahriş eder, bu da onları kırmızı, hassas, şişmiş ve kanamaya daha yatkın hale getirir.

Sonunda, destekleyici periodontal yapılar parçalanmaya başlar. Bu yavaş sürecin sonucu doku kaybı, kemik kaybı ve nihai diş kaybıdır.

Periodontal tedavi ne içerir?

Diş eti hastalığının daha önceki durumlarında (hafif ila orta şiddette periodontitis olarak adlandırdığımız şey), çoğu tedavi ölçeklendirme ve kök planlamasını içerir. Prosedür, diş eti dokusuna bitişik diş yüzeyinden plak ve tartarın çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Dişin etrafındaki periodontal cepler temizlenir ve etkilenen tüm kök yüzeyleri dekontamine edilir. Diş eti hastalığının erken nedenlerinin çoğunda, tedavi, diş hekimlerimiz ve hijyenistimiz tarafından yürütülen evde bakım tekniklerinin yanı sıra ölçeklendirme ve kök planlamasının iyileştirilmesini gerektirir.

Daha ileri vakalar cerrahi tedavi gerektirebilir.

Sert yiyecekleri ısırırken dişlerimden birini kırdım. Ne yapmalıyım?

Herhangi bir acı çekmiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bizi arayın ve randevu alın, ancak dişi mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışın ve o dişi ısırmaktan kaçının. Ağrınız varsa, bizi görmek için acil bir randevu almanız gerekecektir.

Bir diş pozisyon dışına itildiğinde ne yapmam gerekir?

Çok hafif parmak basıncı kullanarak dişi normal hizalamaya yeniden konumlandırmaya çalışın, ancak dişi zorlamayın. Dişin hareket etmesini önlemek için ısırın. Diş hekiminiz, dişi gevşek dişin yanındaki iki sağlıklı dişe yerinde atelleyebilir.

Dişim nakavt edildi, ne kadar sürede bir dişçiye görünmeliyim?

Hemen. 30 dakika içinde bir diş hekimine gitmek, bir dişi kurtarmak ve kaybetmek arasındaki farkı yaratabilir. Bir diş nakavt edildiğinde:

  • Acil bir randevu için hemen bizi arayın.
  • Dişi taç ile tedavi edin, kökle değil. Köke (dişin diş etinin altındaki kısmı) dokunmak, kemiğin yeniden takılması için gerekli olan hücrelere zarar verebilir.
  • Kiri temizlemek için dişi sütle hafifçe durulayın. Fırçalamayın.
  • Nemli tutmak için temiz dişi ağzınıza yanak ve diş eti arasına yerleştirin. Dişin kurumasına izin vermemek çok önemlidir.
  • Dişin yaralı kişinin ağzında saklanması mümkün değilse, dişi temiz bir bez veya gazlı bezle sarın ve süte batırın.
Neden Röntgene ihtiyacım var?

Radyografik veya X-ışını incelemeleri, dişlerinizin durumunu, köklerini, çene yerleşimini ve yüz kemiklerinizin genel kompozisyonunu gösteren önemli bir tanı aracı sağlar.

X-ışınları, periodontal hastalık, diş çürüğü, apseler ve kistler ve tümörler gibi birçok anormal büyümenin varlığını veya derecesini belirlememize yardımcı olabilir. X-ışınları ayrıca etkilenen (kalabalık) dişlerin tam yerini de gösterebilir. Görsel muayene ile tespit edilmesi mümkün olmayan boşlukların ve diğer hastalık belirtilerinin yerini doğru bir şekilde belirleyebilirler.

Bir dizi X-ışını çekmem gerekiyorsa X-ışınına maruz kalma konusunda endişelenmeli miyim?

Hayır. Minimum pozlama ile en yüksek kalitede sonuçlar için en son ultra düşük doz dijital görüntüleme sistemleri ile donatılmıştır. Gerçekte, önemli sayıda görüntüye ihtiyacınız olsa bile, tatilde bir havayolu uçuşu yaparak diş röntgeninizden çok daha fazla radyasyon alırsınız.

Çocuğum ilk ne zaman bir diş hekimine gitmeli?

Çocuğunuzun diş hekimi ile buluşması için ideal zaman, ilk (birincil) dişlerinin patlamasından altı ay sonradır.
Bu bize ağızlarının gelişimini dikkatlice incelemek ve biberon diş çürümesi, diş çıkarma tahrişleri ve uzun süreli başparmak emme gibi sorunları erken yakalamak için mükemmel bir fırsat verir. Pratik açıdan, bu yaştaki bir çocuğa herhangi bir tedavi uygulamak çok zor olsa da, çocuğunuzun bizi ziyaret etmeye alışması gerçekten yararlıdır, böylece daha sonraki yıllarda tedaviye ihtiyaç duyulursa, diş hekimini ziyaret etmek çocuğunuz için çok zor değildir.

Dişlerimi sürekli fırçalarım ama yine de kötü nefesim var. Ne yapabilirim?

Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak kesinlikle kötü nefesi ortadan kaldırmanın ilk adımlarıdır ve hijyenistinizi rutin ölçeklendirme ve parlatma(profesyonel temizlik) için düzenli olarak görmenizi sağlar. Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, kokulu kükürt bileşikleri oluşturmaktan sorumlu bakterileri ve besledikleri yiyecekleri temizler.

Ancak, bakteri gizlemek etrafında diş ve mukoza tabakası altında dil aynı zamanda. Burada koku yaratmakta özgürdürler.

Bir dil kazıyıcı veya yumuşak bir fırça düşünebilirsiniz. Dilin arkasındaki koruyucu mukoza tabakasını çıkarmada çok etkilidirler.

Sigara içmek diş sağlığımı etkiler mi?

Herkes sigara içmenin akciğerler için ne kadar kötü olduğunun farkındadır, ancak birçok insan dişlerinize ne kadar zarar verdiğini unutur. Sigara içmek dişlerde ve diş etlerinde ciddi uzun süreli hasara neden olabilir. Çoğu sigara içicisi için ana endişe, dişlerinin renk değişikliği ve lekelenmesidir. Tütün dişlerin sararmasına ve açık kahverengi bir renge koyulaşmasına neden olur.

Sigara içmek ayrıca ağız kokusuna neden olur, ağzınızda kötü bir tat bırakır ve en önemlisi diş etlerine giden kan akışını etkiler ve sizi diş eti hastalığına daha yatkın hale getirir. Sigara içmek ayrıca ağız kanseri riskinin artmasıyla da ilişkilidir.

Diş sağlığını korumak neden bu kadar önemli?

Yaşla birlikte dişlerinizi ve diş etlerinizi korumak, genel sağlığınızı ve refahınızı sürdürmede önemli bir adımdır. Egzersiz yaparken, doğru yiyecekleri yemek ve düzenli sağlık kontrolleri önemlidir, dişlerinize ve diş etlerine bakmak da önemlidir. İyi diş sağlığı, uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.

Diş hekimliği ne?

Diş hekimliği, dişlerin, diş etlerinin, ağzın ve çenenin durumlarının, bozukluklarının ve hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesidir. Genellikle tam ağız sağlığı için gerekli olduğu düşünülen diş hekimliği, tüm vücudunuzun sağlığı üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Neden bir diş hekimi?

Diş hekimi, ağız sağlığı sorunlarını teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için çalışan bir uzmandır. Diş hekiminiz en az sekiz yıllık okulu tamamladı ve bir DDS (diş Cerrahisi doktoru) derecesi veya bir DMD (Diş Hekimliği doktoru) derecesi aldı. Doktorunuz pediatrik bir diş hekimi ise, bu, bebeklikten genç yaşlarına kadar çocukların bakımında uzmanlaştığı anlamına gelir. Bir pediatrik diş hekimi, küçük çocuklarla çalışmak için gereken uygun eğitim ve öğretimi almıştır. Diğer uzmanlık alanları şunlardır:

  • (Kök kanal) Tedavisi
  • Oral ve maksillofasiyal (patoloji, radyoloji ve cerrahi dahil)
  • Ortodonti ve dentofasiyal Ortopedi
  • Periodonti (diş eti hastalığı)
  • Protez (implantlar)
Neden diş hekimine düzenli olarak gelmeliyim?

Diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek sadece dişlerinizi ve ağzınızı sağlıklı tutmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun geri kalanını sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Çünkü diş bakımı önemli :

  • Diş çürümesini önlemek için yardımcı olur
  • Diş ve kemik kaybına neden olabilecek periodontal (diş eti) hastalığa karşı korur
  • Ağız kokusunu önler-dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve diş hekimini düzenli olarak görmek, ağzınızdaki ağız kokusuna neden olan bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olacaktır
  • Size daha çekici bir gülümseme verir ve özgüveninizi artırır
  • Yiyecek, içecek ve tütün ile lekelenmelerini önleyerek dişlerin parlak görünmesine yardımcı olur
  • Dişlerinizi güçlendirir, böylece hayatınızın geri kalanında sağlıklı, güzel gülümsemelerin tadını çıkarabilirsiniz!
Dişlerim iyi hissediyor. Hala bir dişçiye gitmem gerekiyor mu?

Dişleriniz iyi hissedebilir, ancak diş hekimini düzenli olarak görmek hala önemlidir, çünkü siz bilmeden sorunlar olabilir. Gülümsemenizin görünümü çok önemlidir ve diş hekiminiz gülümsemenizi sağlıklı ve güzel tutmanıza yardımcı olabilir. Diş hekimliğinde pek çok ilerlemeyle, artık lekeli, yontulmuş, eksik veya şekilsiz dişlere razı olmak zorunda değilsiniz. Modern diş hekimleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere güvenle gülümsemenize yardımcı olabilecek birçok tedavi seçeneği sunar:

  • Profesyonel diş beyazlatma
  • Doğal dişlerin görünümünü taklit eden dolgular
  • Diş değiştirme ve tam gülümseme
Benim için doğru diş hekimini seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Sizinle ve ailenizle “tıklayan” bir diş hekimi seçmek önemlidir ve nihai kararınızı vermeden önce birkaç diş hekimini düşünmek isteyebilirsiniz. İlk ziyaretiniz sırasında, diş hekiminin sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilmelisiniz. Randevunuz sırasında aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

  • Randevu programı uygun mu?
  • Ofise ulaşmak ve kapatmak kolay mı?
  • Ofis temiz ve düzenli görünüyor mu?
  • Tıbbi ve diş geçmişiniz kaydedildi ve kalıcı bir dosyaya yerleştirildi mi?
  • Diş hekimi iyi ağız sağlığı için teknikleri açıklıyor mu?
  • Tedavi planlanmadan önce maliyet hakkında bilgi size sunuluyor mu?
  • Diş hekiminiz ADA (Amerikan dişhekimleri Birliği) üyesi midir?
Diş muayeneleri arasında dişlerime nasıl bakabilirim?
  • Her zaman dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamayı ve en az bir kez diş ipi kullanmayı unutmayın!
  • Florür içeren diş macunu kullandığınızdan emin olun ve florür durulamaya ihtiyacınız olup olmadığını diş hekiminize sorun. Bu boşlukların önlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Çok fazla şekerli yiyeceklerden kaçının (şeker ağzınızda yetişen bakteri miktarını arttırır, daha fazla plak ve muhtemelen boşluklara neden olur) ve tütünden kaçının (bu dişlerinizi lekeleyebilir, diş eti hastalığına neden olabilir ve sonunda ağız kanserine yol açabilir).
  • Dilini fırçalamaktan korkma! Dilinizi fırçalayarak, yiyecek parçacıklarını çıkaracak ve plağa neden olan bakteri miktarını azaltacaksınız. Dil fırçalama da nefesinizi taze tutmaya yardımcı olur.
  • Rutin kontrolünüzü planladığınızdan emin olun. Her altı ayda bir diş hekimine tavsiye edilir.
Diş hekimini ne sıklıkla görmeliyim?

Çocuklar, gençler ve yetişkinler, en az altı ayda bir düzenli muayene için diş hekimini görmelidir. Ağız kanseri veya diş eti hastalığı için daha büyük risk altında olan hastalar, diş hekimini yılda sadece iki defadan fazla görmek zorunda kalabilirler. Doktorunuz düzenli kontroller için diş hekimini ne sıklıkta ziyaret etmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Dolgu nedir?

Bir dolgu, diş hekiminizin tüm diş çürümeleri çıkarıldıktan sonra boşluğu doldurmak için kullandığı sentetik bir malzemedir. Dolgular genellikle zarar vermez, çünkü diş hekiminiz ağzınızı anestezi ile uyuşturur. Dolgular, kompozitler, altın veya seramik dahil olmak üzere çeşitli farklı malzemelerden yapılır. Bir dolguya ihtiyacınız varsa, sizin ve dişleriniz için hangi tipin en iyi olduğu hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Dişlerimi ne sıklıkla fırçalamalıyım?

Diş hekiminize ve Uzmanlar Diş Kliniğine göre dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız. Dişlerinizi fırçalamak, bakterilere neden olan plakları çıkararak dişlerinizi, diş etlerinizi ve ağzınızı temiz ve sağlıklı tutar. Ayrıca, dişlerinizi fırçalarken florür içeren yumuşak kıllı bir diş fırçası ve diş macunu kullanmanız önerilir. Üst dişlerde en az bir dakika ve alt dişlerde bir dakika geçirmeli ve dilinizi fırçalamayı unutmayın; nefesinizi taze tutmaya yardımcı olacaktır!

Diş fırçamı ne zaman değiştirmeliyim?

Diş fırçanız, özellikle dişlerinizi her seferinde iki ila üç dakika boyunca günde iki kez fırçalarsanız, sonunda yıpranacaktır. Diş hekiminiz, yetişkinlerin ve çocukların diş fırçalarını her üç ayda bir değiştirmelerini önerir. Elektrikli bir diş fırçası kullanıyorsanız, talimatları okuduğunuzdan emin olun, çünkü diş fırçası kafalarını sık sık değiştirmeniz gerekmeyebilir. Diş eti hastalığı olan hastaların, herhangi bir bakterinin yayılmasını önlemek için diş fırçalarını her dört ila altı haftada bir değiştirmeleri önerilir. Fırçaladıktan sonra, mikropları öldürmek ve kılları temiz tutmak için diş fırçanızı sıcak suyla durulayın. Hastaysanız, diş fırçanızı mümkün olan en kısa sürede değiştirdiğinizden emin olun.

Dişeti hastalığı nedir?

Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığına çoğunlukla erken evrede tedavi edilmeyen plak ve bakteri birikimi neden olur. Periodontal hastalığın diğer nedenleri arasında tütün kullanımı, diş taşlama, bazı ilaçlar ve genetik bulunur. Diş eti iltihabı diş eti hastalığının başlangıç aşamasıdır ve tespit edilirse tedavi edilebilir. Tedavi edilmeden bırakılan diş eti iltihabı diş eti hastalığına dönüşebilir. İleri diş eti hastalığı diş ve kemik kaybına neden olur ve kalıcı bir durumdur. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve her altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmek diş eti iltihabını ve daha ciddi periodontal hastalık vakalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Diş eti hastalığının ortak belirtileri:

  • Kırmızı, tahriş olmuş, kanama veya şişmiş diş etleri
  • Kronik ağız kokusu
  • Gevşek dişler veya diş kaybı
  • Aşırı diş hassasiyeti
  • Geri çekilen sakız hattı
  • Apse dişleri
Diş tellerim varsa, her altı ayda bir diş muayenesine ihtiyacım var mı?

Evet! Aslında, ortodontik tedavi gören hastaların diş hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeleri daha da önemlidir. Diş telleri ile, diş fırçanızın ulaşamadığı yerlerde yiyecek yakalanabilir. Bu, bakterilerin birikmesine neden olur ve boşluklara, diş eti iltihabına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Diş hekiminiz, diş telleri takarken dişlerinizin temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamak için ortodontistinizle yakın bir şekilde çalışacaktır.

Bir sonraki muayenemi nasıl planlarım?

Sadece uygulamamızı arayın! Resepsiyon personelimiz, bir sonraki diş muayenenizi sizin için uygun bir zamanda planlamanıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır. Yeni bir hastaysanız, lütfen bize bildirin ve ilk diş ziyaretiniz için ihtiyacınız olan tüm bilgileri size sağlayacağız.

+90 242 513 8338
+90 532 423 77 32

Download

Brochure

Energistically scale future-proof core competencies vis-a-vis impactful experiences. Dramatically synthesize integrated schemas with optimal networks. Bring to the table win-win survival strategies to ensure. Seamlessly visualize quality intellectual capital without superior collaboration and idea-sharing.

When should I change my toothbrush?

Your toothbrush will eventually wear out, especially if you are brushing your teeth twice a day for two to three minutes each time. Your dentist recommends that adults and children change their toothbrush every three months. If you are using an electric toothbrush, be sure to read the directions because you may not need to change toothbrush heads as frequently. Patients with gum disease are encouraged to change their toothbrush every four to six weeks to keep any bacteria from spreading. After brushing, rinse your toothbrush with hot water to kill germs and keep the bristles clean. If you’ve been sick, be sure to change your toothbrush as soon as possible.

How do I schedule my next checkup?
Simply call our practice! Our front desk staff will be happy to help schedule your next dental checkup at your convenience. If you are a new patient, please let us know and we will provide you with all the information you need for your first dental visit.
How often should I brush my teeth?

According to your dentist and the American Dental Association, you should brush your teeth at least two times a day. Brushing keeps your teeth, gums, and mouth clean and healthy by removing bacteria-causing plaque. It is also recommended that you use a soft-bristled toothbrush and toothpaste that contains fluoride when you brush your teeth. You should spend at least a minute on the top teeth and a minute on the bottom teeth, and remember to brush your tongue; it will help keep your breath smelling fresh!

What is gum disease?

Also known as periodontal disease, gum disease is mostly caused by plaque and bacteria buildup that is not treated in its early stage. Other causes of periodontal disease include tobacco use, teeth grinding, some medications, and genetics. Gingivitis is the beginning stage of gum disease, and, if detected, is treatable. Gingivitis left untreated may turn into gum disease. Advanced gum disease will lead to tooth and bone loss, and is a permanent condition. Brushing your teeth regularly and visiting the dentist every six months will help prevent gingivitis and more severe cases of periodontal disease.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
bt_bb_google_maps_coverage_image

Bize Yazın

Poliklinik

Formu doldurtuktan sonra ekibimiz sizinle iletişime geçecektir.










    İletişim

    +90 532 423 77 32

    https://www.alanyauzmanlardis.com/wp-content/uploads/2021/05/m2seyahat.png

    2021 uzman ağız ve diş polikliniği. Tüm hakları gizlidir.

    https://www.alanyauzmanlardis.com/wp-content/uploads/2021/05/tursab.png

    2021 Specialized Oral and Dental Polyclinic. All Rights Are Confidential.